Käsinemateriaalit


NAHKA on luonnonmateriaali, joka on luja, kestävä ja miellyttävä ihoa vasten. Sen osat ovat uloin pintanahka ja sisäpuolen haljasnahka.

PINTANAHKA on pehmeä, kestävä, pitävä ja kosteudelta suojaava käsinemateriaali, jonka lämmönkestävyys on hyvä.

HALJASNAHAN pinta on huokoinen ja se läpäiseekin kosteutta pintanahkaa helpommin. Samalla se on kuitenkin pitävä käsinemateriaali, jonka lämmönkestävyys on jonkin verran parempi kuin pintanahalla.

Käsineen käyttötarkoituksen mukaan valitaan myös sen materiaali. Tavallisimmat nahkalajit ovat siannahka, naudannahka ja pukinnahka.

SIANNAHKA on huokoista ja näin myös hengittää hyvin. Se pehmenee käytössä ja säilyttää pehmeytensä myös märkänä.

NAUDANNAHKA on pitävä ja kosteudelta suojaava. Se on myös kestävä ja lämmin; siis erittäin sopiva työkäsinemateriaali.

PUKINNAHKA on kaikkein kestävin nahkalaji. Se on hyvin pehmeä luonnonlanoliinin ansiosta. Pukinnahkaa pidetään kaksi kertaa kestävämpänä kuin naudannahkaa, vaikka kyseessä olisi yhtä paksut nahat. Kestävyytensä ja pehmeytensä vuoksi pukinnahka soveltuu hyvin materiaaliksi käsineisiin, joita käytetään tarkkuuta vaativaan työskentelyyn.

LUONNONKUMI eli lateksi on nimensä mukaisesti luonnonmateriaali, joka on hyvin elastinen ja pitävä. Tästä materiaalista valmistetut käsineet sopivat pukinnahasta valmistettujen tapaan tarkkuutta ja kestävyyttä vaativaan työskentelyyn. Luonnonkumi on lämmönkestävä ja antaa hyvän suojan vesiliukoisia kemikaaleja ja joitain happoja vastaan.

 

NITRIILI on luonnonkumin synteettinen vastine, jolla on erittäin hyvät mekaaniset ominaisuudet. Se antaa hyvän suojan öljypohjaisille kemikaaleille, bensalle, öljylle ja voiteluaineille ja monille liuottimille. Nitriilikäsinettä on helppo muotoilla ja se on hyvin pitävä.

NEOPREENI on ensimmäinen synteettisesti valmistettu kumi. Se ei ole yhtä kestävä kuin nitriili, mutta on pehmeä, elastinen ja pitävä sekä antaa suojan alkoholia, bensaa, öljyä ja voiteluaineita vastaan.

PVC on kestävä, pitävä ja jopa kylmässä pehmeytensä säilyttävä käsinemateriaali. Se suojaa vettä ja puhdistusaineita vastaan.

POLYURETAANI, PU, on synteettinen, pitävä materiaali, joka antaa suojan kasvipohjaisia ja eläinkunnan rasvoja ja öljyjä vastaan.

PUUVILLA on hyvin hengittävä materiaali, joka ei tuota staattista sähköä. Se on miellyttävä ihoa vasten ja hyvin käytetty työkäsinemateriaali sekä sellaisenaan että yhdistettynä toisiin materiaaleihin (esim. nahka, PVC, nitriili).

Useimmat käsineet ovat eri materiaalien yhdistelmiä. Näin voidaan hyödyntää eri materiaalien ominaisuuksia ja antaa paras mahdollinen suoja kutakin käyttötarkoituksia varten.


puzzle.fi